tr

Bir öğrenci neden ders çalışmak istemez?

Bir öğrenci neden ders çalışmak istemez?

Öğrencilerin önemli bir kısmının ders çalışmak istemediklerini ve bu nedenle okulda ve aile içinde sorunlar yaşadıklarını biliyoruz. Peki bunun sebebi neler olabilir?

 

Öğrencilerin ders çalışmak istememelerinin altında yatan temel neden ders çalışmakta güçlük çekmeleridir? Yaşadıkları zorluklar birden fazla faktörün bir araya gelmesinden oluşur.

Bu faktörleri bilmek öğrencilere destek olmak açısından önemlidir. Öğrenciyle çatışma yaşamadan bu faktörleri azaltmaya ya da tamamen ortadan kaldırmaya yönelik adımlar atabilirsiniz. Her öğrencinin biricik olduğunu aşağıda bahsedilen faktörlerin her öğrencide çok farklı boyutlarda ortaya çıkabileceğini ve çözümlerin de her öğrenciye özel olduğunu unutmayın.

İşte öğrencilerin ders çalışmada zorlanmalarına yol açan önemli faktörler:

  1. Motivasyon Eksikliği: İlgisizlik ve hedefsizlik iki temel nedendir. Konu veya ders öğrencinin ilgi alanlarına uymuyorsa, o derse karşı ilgi duymayacaktır. Öğrencinin kısa veya uzun vadeli hedefleri yoksa, öğrenciyi mevcut konfor alanından çıkmaya zorlayacak olan ders çalışma konusunda yeterli motivasyon oluşmayacaktır.
  2. Öğrenme Stilleri: Her öğrenci görsel, işitsel veya dokunsal olarak farklı bir öğrenme stiline sahiptir. Geleneksel öğretmen yaklaşımı ve öğretim yöntemleri her öğrenciye uymayabilir.
  3. Çevresel Faktörler: Sınıfta veya çalışma ortamında rahatsız edici faktörler, öğrencinin konsantrasyonunu etkileyebilir.
  4. Zaman Yönetimi Zorlukları: Öğrenci zaman yönetimi konusunda becerisi gelişmemiş olabilir. Bu ertelemelere, zorlanmalara, derslerin başa çıkılamayacağı düşüncesine ve öğrencinin yılmasına neden olabilir.

  1. Aşırı Program: Aşırı yoğun bir program, öğrencinin dinlenmeye veya ders çalışmaya ayıracak yeterli zamanı olmamasına ve zamanla ders çalışma isteğinin azalmasına neden olur.
  2. Duygusal Faktörler: Anksiyete, depresyon veya stres gibi duygusal sorunlar, derslere odaklanmayı zorlaştırabilir.
  3. Arkadaşlık Problemleri: Arkadaşlık sorunları, sosyal ilişkilerde yaşanan sıkıntılar öğrencinin zihinsel sağlığını etkileyebilir.
  4. Öğrenme Güçlükleri: Disleksi, ADHD gibi Bozukluklar: Bu tür öğrenme güçlükleri, öğrencinin ders materyaliyle başa çıkmasını zorlaştırabilir.
  5. Zayıf Bellek veya Konsantrasyon: Öğrencinin bilgileri hatırlama veya uzun süreli odaklanma konusunda zorlukları varsa ders çalışmak daha zor olacaktır.
  6. Ebeveyn ve Aile Faktörleri: Ailelerin aşırı baskıcı olması veya ders başarısına aşırı tepki vermesi, öğrenciyi strese sokabilir. Aile içi sorunlar öğrencinin dikkatini dağıtabilir ve duygusal sorunlara yol açabilir.
  7. Okul İle İlgili Faktörler: Sürekli değerlendirme ve sınav baskısı, öğrencinin ders çalışma sürecini olumsuz etkileyebilir. Öğrencilerin gerçek anlamda öğrenmelerini ölçmeyen sınav ve değerlendirme yöntemleri de öğrencinin motivasyonunu azaltabilir.

 

Ders çalışmak istemeyen öğrenciyi zorla ve baskıyla çalıştırmaya çalıştırmak çoğu zaman işe yaramayacaktır. Öncelikle onu anlamaya çalışmak, etkin iletişim yöntemleri kullanmak ve psikolog, pdr, öğrenci koçu, öğretmen vb. uzmanlardan destek almak çocuğunuzun ders çalışmama nedenlerini doğru tespit etmede ve bu konuda ilerleme sağlamasında yardımcı olacaktır.

Bu konuda daha fazla bilgi almak için “Çocuğunuzun derslerde başarılı olması için ebeveynlere düşen görevler nelerdir?” yazımızı okuyabilirsiniz.

ETİKETLER: ,