Çocuğunuzda ya da Kendinizde Dikkat Eksikliği Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkan bir durumdur. Ancak, çocuğunuzda dikkat eksikliği olduğunu anlamak için dikkate almanız gereken birkaç belirti vardır. Unutulmamalıdır ki, herkesin dikkat süresi ve davranış örüntüleri farklıdır, bu nedenle sadece belirli belirtilerin varlığı bir tanı koymak için yeterli olmayabilir. Eğer kendinizin ya da çocuğunuz hakkında endişeleriniz varsa aşağıda belirtilen durumları değerlendirebilir ve bir uzmana danışabilirsiniz:
Sürekli Dalgınlık: Görevlere veya konuşmalara odaklanmakta güçlük çekme ve sık sık zihinsel olarak kayıp hissi.
İşleri Tamamlamada Zorluk: Başladığı işleri bitirmekte zorlanma ve sürekli olarak işleri erteleme.
Unutkanlık: Günlük yaşantıda sık sık unutma, randevuları, görevleri veya önemli tarihleri hatırlamakta güçlük çekme.
Organizasyon Problemleri: Eşyaları düzenlemekte veya planlamakta, işleri sıralamakta veya önceliklendirmekte zorlanma.
Dikkatin Kolayca Dağılması: Çevresel uyarıcılara hızla tepki verme, bir göreve odaklanıldığında dikkatin hemen dağılması.
Zaman Yönetiminde Sorunlar: Zamanı etkili bir şekilde yönetmekte ve planlanan işleri tamamlamakta zorlanma.
Dürtüsellik: Aniden ve düşünmeden davranma, sorumlulukları düşünmeden önce hareket etme.
Sosyal İlişkiler: Diğer çocuklar veya yetişkinlerle ilişkilerde zorlanma veya arkadaş edinmekte, iletişim kurmakta veya sıra beklemekte zorlanma.
Hareketlilik ve Duramama: Sürekli hareket etme ihtiyacı duyma, sık sık yerinde duramama, oturduğu yerde durmaktan veya beklemekten rahatsızlık duyma.
Eğer bu belirtiler sizde veya çocuklarınızda sıkça görülüyorsa veya günlük yaşantınızı olumsuz bir şekilde etkiliyorsa bir uzman ile görüşerek çözüm aramanızı öneririz.
Kendinizin ya da çocuklarınızın dikkat ve odaklanma düzeyinizi artırmaya yönelik çözümler için bizimle iletişime geçin. Ayrıca çocuğunuzun dikkat durumunu ölçmek için tıklayın.
Dikkat ve odaklanma artırmada GETAP sistemi nedir?
GETAP’ın ders çalışmaya etkisi.
Dikkat egzersizleri çocuğa ne sağlar?